Tun Dr. Mahathir Mohamad quits – keluar UMNO
Uncategorized May 19th, 2008
Salam & hello to all my dearest reader, our former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad announced his resignation from UMNO today with immediate effect. Many responds that I read around the net. Maybe Tun Dr. M will write something in chedet.com later. Info source – Malaysia Kini


memang mengejutkan dunia politik semasa..
Kita tunggulah camne..
Berita hangat ni, orang luar pon terkejut dengar berita pasal Tun ni…
[...] (I mean becoming hot). I was blog hopping, updating myself with political news and finding about Mahathir quiting UMNO (this old man look stupid to me). I read this comment from a person named [...]
amat memerjatkan Tun keluar UMNO, Saya percaya kejangkauan pemikiran Tun dapat mengagak apa yang berlaku kelak dalam arena politik akan datang.
Keputusan Tun menarik diri dari parti bukan perkara luar biasa.Mungkin itu adalah langkah terbaik kepada Tun untuk menunjukan kekecewaan beliau dengan keadaan semasa dinegara kita khususnya kekalahan BN dalam pilihanraya ke12. Kekalahan BN adalah petunjuk bahawa rakyat dah tidak lagi suka pada BN. Persoalannya kenapa mereka tidak suka, tidak yakin dan begitu kecewa dengan BN. Ini adalah isu sebenar yang perlu difikir oleh pemimpim BN dan bukannya menyalahkan satu sama lain. Pemimpim BN tidak boleh menyalahkan sesama sendiri. Mereka semua adalah bertanggung jawab diatas kelemahan dan kekalahan BN. Tun juga tidak boleh menyalahkan kepimpinan yang ada sekarang khususnya Pak Lah. Tun sepatutnya menanggung beban yang sama rata dengan pucuk pimpinan dan sepatutnya tidak menyalahkan sesiapa. Kita harus melihat bahawa kebencian rakyat bukan berlaku dizaman Pak Lah tetapi ianya bermula secara diam-diam sejak pemerentahan Tun. Selain daripada itu, apa yang berlaku selepas pilihanraya ke12 ialah bermulanya perkelahian berpolemik secara terbuka diantara pemimpim2 ibarat laki bini berkelahi didepan anak2. Masing2 memberi pendapat dan menegakkan hujah didepan rakyat yang telah terdidik dan berpelajaran. Apa kata pandangan rakyat kepada mereka?..Polemik yang berpanjangan selalunya tidak membawa hasil yang baik kerana rakyat akan bosan dengan kelakuan sebegitu. Rakyat bukan sangat nak ambil tahu siapa akan bertanding presiden UMNO, siapa ketua wanitanya, siapa dan apa lagi….tapi yang lebih penting kepada rakyat ialah siapa yang baik, siapa yang berintegriti, siapa yang boleh menjaga negara dengan adil, siapa pemimpim yang lebih mementingkan kepentingan rakyat dari kepentingan diri sendiri, siapa yang ada semangat untuk menjaga maruah negara dan bangsa, siapa yang boleh bercakap pasal masalah nilai dan moral bangsanya, selain dari isu makan minum dan pembangunan. Jika ini buak asas dan prinsip perjuangan maknanya UMNO dan BN menunggu masa untuk dikorban oleh rakyatnya sendiri. Sedarlah bahawa minda rakyat telah berubah. Mereka belajar dan mereka membaca. Dikampung2 pengerusi JKKK maseh ada lagi kelulusan UPSR dan dalam masa yang sama ada belia yang sedang lepak sudah memiliki ijazah kelas pertama..Jurang pemimpin dan rakyat sangat jauh sekali. Dahulu UMNO gemilang kerana mereka dizaman rakyat baru melangkah kelas dewasa pemimpim sudah pandai membaca.